L’informe “Importància del desdejuni en el rendiment escolar” que realitza anualment la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN), indica que, segons els últims estudis fets sobre este tema, el desdejuni té un efecte positiu a curt termini:
- En la cognició
- En la memòria
- En l’atenció
- I en la funció executiva dels escolars.
I no solament això, també s’ha observat que el rendiment acadèmic s’incrementa al mateix temps que es millora la freqüència del desdejuni, fins a tal punt que saltar-se el primer menjar del dia s’associa amb un menor rendiment
i emocional. Tot açò subratlla l’evidència que desdejunar és més beneficiós per a la funció cognitiva que no fer-ho.
Com desdejunen els xiquets espanyols?
[–>
Fins a ací les conclusions sobre els beneficis de desdejunar, però què diuen les dades respecte a com desdejunen els nostres xiquets? Doncs no són roïns, però es poden millorar.
Segons les enquestes analitzades pels experts de la FEN mostren que el 85% dels xiquets desdejunen diàriament, i encara que solament el 50% empren més de 10 minuts a desdejunar.
- No obstant això, solament el 25% fa un desdejuni complet i saludable (incloent quatre grups d’aliments). I és que, encara que quasi un 85 % dels xiquets consumix làctics de forma habitual en el desdejuni, solament un 44% inclou fruita en eixe menjar.
En opinió dels experts de la FEN, “estos resultats posen en evidència la necessitat de continuar establint estratègies de promoció d’un desdejuni saludable, tant en regularitat, com en composició, temps dedicat al mateix i forma de consum.
Açò repercutirà en la salut integral dels escolars, en la seua qualitat de vida, en el rendiment escolar i en la seua salut en l’edat adulta”.
Què ha d’incloure un bon desdejuni?
[–>
El primer que cal tindre en compte a l’hora de planificar el desdejuni dels més xicotets és que no existix el desdejuni ‘ideal’, “sinó que cada persona ha de trobar el tipus de desdejuni que s’adapte a les seues necessitat i circumstàncies, sempre que siga variat, que aporte la suficient energia i siga nutricionalment de qualitat”, aclarixen els nutricionistes.
Però si existixen una sèrie de recomanacions nutricionals que han de ser tingudes en compte a l’hora de preparar un bon desdejuni i són: que ha d’aportar entre 300 i 500 kcal per a persones sanes, és a dir entre el 15% i el 25% de l’energia total diària basada en una dieta de 2000 kcal. Quant a les recomanacions de nutrients, els inclosos en el desdejuni cobrir entre el 20 i el 25% de les recomanacions diàries.
A més, un desdejuni complet té portar tres aliments dels tres principals grups, és a dir, làctics, fruites i cereals integrals. A estos cal afegir-los un ingredient més que proporcione una major varietat i equilibri nutricional. Per a açò s’han d’incloure hidrats de carboni complexos (com a pa integral o ordi), proteïnes, greixos saludables (oli d’oliva), vitamines i minerals.
Què fa que un bon desdejuni millore el rendiment escolar?
[–>
La importància d’incloure tota esta varietat d’aliments en el primer menjar del dia dels xiquets radica que aporten dos nutrients essencials per a la millora del rendiment escolar: el triptòfan i la tirosina.
El triptòfan és un aminoàcid essencial que podem trobar en els productes làctics, carns com a pollastre i titot, peixos i ous, entre altres. El seu paper és essencial perquè com expliquen des de la FEN, “afavorix la síntesi de serotonina que és la denominada “hormona de la felicitat”” i de la melatonina.
Uns nivells baixos de serotonina es relacionen amb pèrdua de memòria, depressió, angoixa, falta de somni i tristesa. Quant a la melatonina, si és baixa, provoca alteracions del ritme circadiano i el somni. Per això, consumir triptòfan per a estimular estes dos hormones és clau per a aconseguir un rendiment òptim al llarg del dia.
L’altre aminoàcid que juga un paper fonamental en el rendiment escolar és la tirosina, “que exercix un paper important en la producció de neurotransmisores, com la dopamina, proteïnes i hormones”, expliquen els experts.
I on trobem este aminoàcid? Doncs en carns, peixos, productes làctics, ous, llegums, fruita seca i grans sencers.
Per tot açò, els especialistes de la FEN recomanen replantejar-se el desdejuni dels xiquets no solament per la seua rellevància en la salut física, sinó també perquè este primer menjar del dia els pot aportar els nutrients que necessiten “per a impulsar la funció cognitiva i el rendiment escolar al llarg del dia”.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”