The Apel·les Fenosa del Vendrell Museum renews the design of its museums

The Apel·les Fenosa del Vendrell Museum renews the design of its museums

Photo with Vendrell Mayor Kenneth Martinez and director Nikani Aramburu

The renovation followed the adaptation standards of the building, a 16th-century palace, modeled after its founder Nicole Florence, widow of Venosa.

The Apel·les Fenosa del Vendrell Museum undertook a renovation of its museum to adapt its contents to new discourses and promote a type of heritage preservation in line with the idea of ​​environmental sustainability. A new model of organic musical photography has been applied to the three rooms in the permanent collection.

The renovation followed the air-conditioning standards of the building, a 16th-century palace, and also followed the methods that its founder Nicole Florence, Venosa's widow, wanted to establish at the beginning of the project: first, to be a museum space that serves to display and preserve Original clay and plaster created by the sculptor throughout his extensive career

That is why she designed the corridors and three rooms, which she designed herself and proposed to a professional architect more than twenty years ago.

In the new museum study designed by current director Nikani Aramburu, this essence has been preserved by updating standards, establishing guidelines for preventive conservation and creating a type of tour based on themes and chronologies, which clearly approach the understanding of the different phases of the museum. artist.

In the first room, large-scale original works and iconic pieces such as busts of Dora Maar, Paul Eluard or Jean Cocteau are kept.

The second room covers the initial stages of the sculptor with classical and modern pieces, a stage associated with mythological references, scholars of antiquity or art history, which leads to a strange anthropomorphic interpretation.

See also  "Fame d'Amore" is back with Francesca Vialdini

The third room of the permanent collection consists of three parts: the first, portraits, busts and those of his relatives and creators of his circle of friends (from Jorge Guillén to Elsa Triolet), and the second, where his friends can be approached. The universe participates in the environment (plants, water elements, air, etc.) and proceeds along this natural line towards the third part, abstraction.

This renovation process will continue with testing with the public and the next phases which will include the walkway leading to the sculpture garden. The restoration and expert preventive review were carried out by Guillem Massal.

The renovation of the lighting system was carried out thanks to a grant for the implementation of works and/or acquisition and installation of equipment for museums in Catalonia (CLT508). Government of Catalonia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *