La Junta d’Andalusia ha confirmat tres casos de pigota de mico (Mpox) en l’àmbit familiar, afectant dos adults i un menor de 6 anys de Sevilla “de manera lleu”.
Entre les mesures de prevenció que s’han pres davant esta malaltia, entre elles la vacunació “com més prompte millor i exclusivament als companys de classe del menor”.
Les autoritats sanitàries han traslladat un missatge de “tranquil·litat” als pares, ja que, segons l’experiència acumulada amb este virus, la malaltia cursa generalment amb símptomes lleus.
La forma de contagi de Mpox és, fonamentalment, per contacte físic perllongat i estret, o a través de les secrecions de la persona infectada.
Símptomes de la pigota del mico
[–>
És important saber que en la majoria dels casos no hi ha complicacions. I també que les persones vacunades contra la pigota normal, és a dir, almenys tots els majors de 50 anys, també estan protegits contra la pigota del simi.
Els símptomes són pareguts a la grip i inclouen els típics dolors musculars, febra, calfreds, esgotament, mal de cap, dolor d’esquena, ganglis limfàtics inflamats…
I, per descomptat, la típica erupció tan característica de la pigota, que en este cas sol començar per la cara per a estendre’s a altres zones del cos, sobretot els palmells de les mans i les plantes dels peus.
El més freqüent és que comence la granellada quan comença a pujar la febra.
- I com ocorre en la pigota, l’erupció de la pigota del simi comença en forma de taques planes i roges, que després es convertixen en bambolles que s’omplin de pus, formant pústules. Al cap de diversos dies, les pústules formen crosta.
I les picors poden provocar una comezón tan forta que el mateix pacient acabe arrancant les crostes el que després deixarà cicatrius.
Com es contagia la pigota símica
[–>
El virus de la pigota del mico (MPXV per les sigles en anglés de Monkey pox virus) pertany al gènere Orthopoxvirus, com la Variola Virus, i és zoonótico i endèmic d’Àfrica occidental i central.
El NHS va dir en durant l’explosió de contagis en 2022 que la infecció podria contagiar-se des d’animals salvatges infectats en parts de l’oest i centre d’Àfrica.
I en contra del que es pot deduir del seu nom, els que propaguen esta malaltia són sobretot els ratolins silvestres. I en menys mesura, alguns micos i esquirols. Fins i tot es creu que pot contagiar-se a través d’objectes contaminats com a indumentària o roba de llit.
Quant al contagi entre humans, pareix que el virus ingressa al cos a través de ferides de la pell, les vies respiratòries, els ulls, el nas i la boca.
I els precedents estimen que el període d’incubació de la malaltia és de 8 dies.
En qualsevol cas, Solament unes poques persones han sigut diagnosticades amb pigota del simi en el Regne Unit i totes elles havien viatjat a Àfrica occidental o havien estat en contacte pròxim amb algú que ja tenia la malaltia.
[–>
Pigota del mico: És greu?
[–>
El primer en el que hem d’insistir és en què la pigota dels micos no sol afectar les persones majors de 50 anys, gràcies a que la pràctica totalitat de les persones majors d’eixa edat estan vacunats de la pigota.
El món va deixar de vacunar a la població general contra el Variola virus en 1972, i l’últim cas mundial conegut es va detectar a Àfrica en 1977. Després, en 1909, l’OMS va donar per oficialment eradicada la malaltia.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”