Dins del món dels dispositius mòbils destaquen les consoles de videojocs. Un entreteniment que fa les delícies tant de xiquets com de majors. Però com amb tot, abusar d’ells pot comportar problemes per a la salut.
Parlem de:
- Sedentarisme
- Addicció
- Ansietat
- Depressió
- Problemes visuals
- I també de problemes d’audició.
Així ho advertix un estudi publicat en la revista d’accés obert BMJ Public Health, i dau a conéixer per l’Organització Mundial de la Salut que advertix que:
- Els jugadors de videojocs de tot el món poden estar en risc de patir una pèrdua auditiva irreversible i/o tinnitus (zumbidos o xiuletades persistents en les oïdes).
I és que els nivells de so als quals se sotmeten els gamers s’aproximen o superen els límits de seguretat permesos, conclouen els investigadors, la qual cosa afecta l’audició en 3 passos:
- Des que naixem tenim en l’oïda intern unes 15.000 cèl·lules que ens permeten sentir, són les ciliades.
- El problema és que quan un so excessivament alt, provinga d’on provinga, passa per elles, es porta per davant un gran nombre d’estes cèl·lules, que, desafortunadament, no es regeneren.
- I així, a poc a poc, anem perdent l’audició .
Fins al moment s’havia parat atenció als sorolls provinents dels cascos o els altaveus de música, però pocs s’havien plantejat els efectes dels videojocs, sobre la pèrdua auditiva, d’ací la importància d’este estudi.
3 mil milions de jugadors sotmesos a sons excessius
[–>
Segons una estimació arreplegada en l’estudi, l’any 2022 hi havia uns 3 mil milions de jugadors de videojocs a tot el món. Jugadors que solen posar el volum de les seues partides excessivament alt i durant diverses hores seguides.
Amb la finalitat de conéixer la incidència d’estos nivells de soroll en els jugadors, els investigadors van arreplegar dades de 14 estudis de 9 països d’Amèrica del Nord, Europa, el Sud-est Asiàtic, Àsia i Austràlia, que van involucrar un total de 53.833 persones.
Doncs bé:
- Els nivells de so arreplegats oscil·laven entre els 43,2 decibels (dB) fins als 80-89 dB (el límit considerat com a perjudicial per a la salut).
- Quant al temps d’exposició a estos sorolls, es va detectar que eren molt variables des de diàriament fins a una vegada al mes i des d’almenys una hora diària a 3 hores per setmana.
A més del volum al que s’escolten estos videojocs cal afegir-los el tipus de so que emeten. Respecte a açò, els investigadors assenyalen que es tracta de sons impulsius amb ràfegues que duren menys d’1 segon però que aconseguixen nivells màxims almenys 15 dB més alts que el so de fons.
- De fet, un estudi va revelar que estos sons impulsius arriben a aconseguir nivells de fins el 119 dB durant el joc, quan els límits d’exposició permesos són d’al voltant de 100 dB per a xiquets i de 130 a 140 dB per a adults.
Més hores jugant, més problemes d’audició
[–>
Determinats els alts nivells de decibels que poden aconseguir els videojocs, entra en l’equació un altre factor, que és la quantitat de temps que es passa exposats a eixos nivells.
La Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut, descriu un equilibri entre temps d’exposició al so i la intensitat d’est, per a determinar els nivells permissibles i la durada de l’exposició.
- Segons este càlcul, un nivell d’exposició al soroll permès de 80 dB durant 40 hores a la setmana.
- Això significa que el temps d’exposició permès es reduïx a la mitat amb cada augment de 3 dB en el nivell de soroll: a 83 dB són 20 hores; a 86 dB són 10 hores; a 92 dB són 2,5 hores; i a 98 dB són 38 minuts.
Açò en adults, perquè en xiquets el nivell d’exposició al soroll permès se situa en 75 dB durant 40 hores a la setmana.
Per tant, els xiquets poden escoltar amb seguretat un so de 83 dB durant unes 6,5 hores, 86 dB durant unes 3,25 hores, 92 dB durant 45 minuts i 98 dB durant només 12 minuts a la setmana expliquen els investigadors.
Cal controlar el volum dels jocs
[–>
“Encara que les dades proporcionades en esta revisió són limitats, suggerixen que alguns jugadors, particularment aquells que juguen amb freqüència, i amb nivells de so mitjana o superiors als descrits en els articles inclosos en esta revisió, probablement excedixen els límits d’exposició al so permesos” i, per tant, estan posant en risc la seua audició, assenyalen els investigadors.
I no solament parlem de sordera, sinó també de desenvolupar tinnitus, més coneguts com acúfenos, unes xiuletades constants en l’oïda que deterioren molt la qualitat de vida de qui els patix.
[–>
Per això, els autors d’este estudi suggerixen la necessitat de “prioritzar intervencions, com a iniciatives centrades en l’educació i la conscienciació sobre els riscos potencials dels vídeojuegos, que puguen ajudar a promoure una escolta segura entre els jugadors”.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”