Tindre la varicel·la significa no tornar a tindre-la mai més. El que molts no saben és que el virus que la provoca, varicel·la-zóster, no desapareix del nostre cos, sinó que queda dins dormit, latent, i que en qualsevol moment pot tornar a infectar en forma d’herpes zóster, popularment conegut com culebrilla.
A pesar que sempre va a estar ací present, la veritat és que una gran majoria de la població, un 86%, no és conscient de la possibilitat de desenvolupar un herpes zóster, segons una enquesta patrocinada per la farmacèutica GSK. S’estima que 1 de cada 3 persones d’entre 50 i 90 anys va a presentar un episodi d’herpes zóster al llarg de la seua vida.
Segons lod atos sobre esta malaltia, entre 1998-2018, el 68,8% dels casos succeeixen en persones majors de 50 anys.
I per què entre eixes edats? Doncs perquè des de fa alguns anys ja es disposa i s’administren
contra la varicel·la, la qual cosa va a reduir molt la presència d’este virus en un futur.
La raó d’esta reactivació del virus es deu al fet que a mesura que es complixen anys el sistema immunitari es debilita, la qual cosa es coneix com inmunosenescencia, i perd la capacitat de mantindre el virus controlat; el que augmenta la possibilitat de patir herpes zóster.
Quan l’herpes zóster es complica
[–>
Quan el virus es reactiva i infecta, els principals símptomes que provoca són l’aparició de bambolles, més o menys doloroses, en diferents parts del cos, com el tòrax, la cara o el cap . Els pacients amb herpes zoster definixen les molestes d’esta erupció com una sensació de cremor, punxant o similar a una descàrrega elèctrica.
En general, esta patologia no revestix gravetat, però en algunes ocasions pot tindre conseqüències més greus. La doctora Raquel Alfaro, especialista de Medicina Familiar i Comunitària en el Servici Andalús de Salut i secretària del Grup de Treball de Malalties Infeccioses, Migrant, Bovines i Activitats Preventives (IMVAP) de SEMERGEN, explica que “hi ha molts dubtes entorn de l’herpes zóster i molts pacients tenen la idea equivocada que l’herpes zóster és únicament una erupció cutània autolimitada, i és molt més que això”.
I és que l’especialista advertix que esta infecció “pot causar complicacions de diversa gravetat, des de complicacions com la sobreinfección de les lesions fins a complicacions a nivell del sistema nerviós com ictus, sordera, afectació de fibres nervioses…”.
Neuràlgia postherpética, la complicació més freqüent de l’herpes zóster
[–>
En qualsevol cas, la complicació més freqüent i molesta és la denominada neuràlgia postherpética. Es tracta d’un dolor persistent en la zona on es va tindre l’herpes zóster i que no desapareix després de setmanes, mesos i fins i tot anys després que desaparega l’erupció.
Esta complicació “apareix en el 10 % dels pacients que patixen herpes zóster i, dins d’estos pot arribar a aparéixer fins a en un 50 % dels pacients majors de 60 anys i en un 75 % dels majors de 70 anys”, assenyala la doctora Alfaro.
Esta experta comenta a més que, a diferència de la varicel·la, “l’haver patit un herpes zóster no suposa immunitat a tornar a patir-ho de nou”, amb el que açò pot suposar per al pacient que patix neuràlgia postherpética.
Afortunadament des de fa alguns anys ja es disposen de vacunes contra l’herpes zóster que algunes comunitats ja han inclòs en els seus calendaris vacunales per a majors de 65 anys.
Gran desconeixement sobre l’herpes zóster
[–>
A pesar de ser una infecció prou freqüent, la veritat és que hi ha un gran desconeixement sobre l’herpes zoster per part de la població. De fet, segons els resultats de l’enquesta de GSK, 1 de cada 10 adults enquestats no coneix els símptomes més comuns de l’herpes zóster i més d’una quarta part (28 %) creu que esta malaltia és “inofensiva”, ignorant per complet el dolor que produïx i les complicacions que es poden derivar del.
En este sentit, Roxana Biadei, Policy and Advocacy Program Lead de la Federació Internacional sobre l’Envelliment (IFA), assenyala que “estos resultats mostren una clara necessitat d’enfortir els nostres esforços educatius sobre el risc i l’impacte de l’herpes zóster”.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”