El control gestacional o prenatal és el seguiment mèdic que es fa durant tot l’embaràs amb l’objectiu de previndre malalties o diagnosticar-les de forma precoç. Es protegix així la salut tant del fetus com de la mare, i s’aconseguix una normal evolució de l’embaràs. A dia de hui, els ginecòlegs compten amb avanços en este àmbit, com els estudis genètics i el control ecográfico recolzat en intel·ligència artificial.
[–>El doctor Fermín Esteban Navarro, ginecòleg i especialista en Diagnòstic Prenatal i Medicina fetal de l’Hospital Ruber Internacional, explica quins són els nivells de prevenció d’un correcte control gestacional: “La prevenció primària que es realitza mitjançant el consell pregestacional; una prevenció secundària basada en la realització de proves i screening que ens permeten valorar el risc d’aparició de diferents problemes matern fetals; i una prevenció terciària que intenta iniciar un tractament precoç del problema identificat com més prompte possible a fi de minimitzar els danys ocasionats per la malaltia“.
[–>
Prevenció de la preeclampsia
[–>[–>
Un exemple de prevenció secundària és el screening, o garbellat, per a la detecció de risc alt de preeclampsia. La preeclampsia és una complicació de l’embaràs que pot arribar a ser greu si evoluciona a eclampsia, arribant a posar en riscos les vides de la mare i el fetus. El principal símptoma és la hipertensió arterial, acompanyada de proteïnes en l’orina
[–>
El garbellat de la preeclampsia consistix en una ecografia Doppler de les artèries uterines maternes, que es realitza en la dotzena setmana de gestació. Durant l’ecografia, explica el doctor Esteban Navarro, també es valora la morfologia fetal i el cor del beu, i es poden uns altres garbellats com el de les cromosomopatías.
[–>La prova, al costat de l’estudi d’altres factors de risc com l’edat, exposa el doctor, “ens permet detectar les embarassades amb un risc elevat de desenvolupar preeclampsia amb un 70% de sensibilitat. Açò ens ajuda a donar tractaments preventius i instruir a la pacient de tal forma que puguem evitar el desenvolupament de la malaltia“. En el cas que hi haja sospita de preeclampsia, es realitzen proves complementàries, com la determinació dels factors angiogénicos, que ajuden el diagnòstic i a mesurar el nivell de risc de possibles complicacions.
[–>
És possible detectar un part prematur?
[–>
Si bé és cert que un part prematur o pretérmino no és una malaltia, també ho és que pot comprometre la vida del fetus, i en algunes circumstàncies la salut de la mare. Evidentment, com més temps s’avance al naixement, majors seran els riscos per al bebé. La resposta a la pregunta és sí: sí es pot detectar.
[–>
L’avaluació del risc de part prematur, fins ara s’ha fet, explica el doctor Esteban Navarro, “mesurant la longitud del coll uterí mitjançant una ecográfica que realitzem en la setmana 20 de gestació, si el coll mesura menys de 25 mil·límetres considerem que hi ha un risc alt de part prematur, i si mesura més de 35 mil·límetres considerem que el risc és baix”.
[–>
A dia de hui, afig el doctor, compten amb ferramentes ecográficas, com la prova QuantusPREMATURITY, utilitzada per a estimar la textura cervical i valorar així el risc de part prematur. Esta tecnologia d’avaluació d’imatges es recolza en algoritmes d’intel·ligència artificial. La prova es realitza entre les setmanes 19 i 24 de gestació.
[–>Per a què servixen els tests genètics durant l’embaràs?
[–>
Un test genètic és una innovadora ferramenta de prevenció que permet saber si una persona té predisposició genètica a patir una malaltia, o a presentar algun tipus de característica que ajude el diagnòstic precoç d’una patologia. Permeten, per exemple, obtindre informació sobre intoleràncies alimentàries, previndre la diabetis o fins i tot diagnosticar l’alopècia.
[–>
Dins de l’àmbit de l’embaràs es pot realitzar un test prenatal no invasiu amb la finalitat d’avaluar el risc que el fetus present aneuploidías, és a dir, alteracions cromosòmiques numèriques, en els cromosomes 13, 18 i 21 o en cromosomes sexuals X i I. Hi ha tests més complexos que avaluen també el risc de la presència d’un altre tipus d’alteracions en tots els cromosomes. Per a realitzar els tests tan solament fa falta una mostra de sang de la mare,
[–>
Ecografia emocional: ecografias 3D i 4D
[–>[–>
Ja que en principi el món que ens envolta solament té tres dimensions, és interessant dedicar uns segons a entendre què són les ecografias 4D. Partim de la clàssica ecografia 2D, en blanc i negre i en dos dimensions, que seguixen sent molt importants per a avaluar la correcta formació del beu, el seu creixement i el seu desenvolupament, i es realitzen en temps real.
[–>
Les ecografias 3D i 4D es realitzen amb el mateix ecógrafo. Les 3D ens aporten la tercera dimensió, la profunditat, en una imatge estàtica, i les 4D afigen el moviment en temps real.
[–>
El doctor Miguel Ángel López, coordinador de l’equip de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Quirónsalud Toledo, ens explica els avantatges de les ecografias realitzades amb un equip d’alta resolució equipat amb Doppler i tecnologia 3D-4D. La tridimensión permet la visualització d’estructures amb una gran precisió. I si s’afig la cuatridimensión és possible identificar molts moviments fetals, del cap, la cara i les extremitats.
[–>
A este tipus de tecnologia se li denomina també ecografia emocional, ja que ajuda a estrényer el vincle emocional entre els progenitors i el futur bebé. Gràcies la tecnologia 3D-4D, exposa el doctor López, “s’obri un altre aspecte també molt interessant en l’estudi de les expressions facials i una valuosa ferramenta per a detectar patologies anatòmiques amb la capacitat única d’explorar i conéixer el desenvolupament neurofisiológico adequat del fetus, per la qual cosa posseïx, per tant, un enorme potencial en la investigació perinatal“.
[–>
Si el que es busca en realitzar una ecografia 3D-4D és únicament, mostrar el bebé als futurs pares, les millors imatges s’obtenen entre la setmana 25 i la setmana 30. És important destacar que l’ecografia 3D-4D és complementària a les proves imprescindibles en qualsevol embaràs.
[–>
I què és una ecografia 5D?
[–>
Les ecografias 5D afigen, a tot l’exposat, joc de llums i ombres, la qual cosa permet apreciar textures i colors i tindre una imatge més definida, amb major resolució, del bebé. En l’Hospital Quirónsalud Màlaga disposen d’ecografia 5D, a la qual des de l’any passat van sumar la tecnologia 5G.
Segons explica el doctor Rodrigo Orozco Fernández, cap del Servici de Ginecologia i Obstetrícia del centre malagueny: “L’ecografia 5D permet visualitzar al fetus en volum i en moviment, però la disrupció i innovació absoluta està a incorporar el 5G a l’ecografia gestacional. D’esta manera, es possibilita poder compartir a temps real l’emissió de l’ecografia amb familiars i amics en qualsevol part del món“. En l’ecografia 5D amb tecnologia 5G es reduïx al màxim la latència del temps que transcorre entre el que es veu i el que s’emet.
El doctor Orozco Fernández comenta que en el centre malagueny realitzen ecografias normals en cada consulta i ecografias d’alta resolució en les setmanes 12, 20 i 34. Addicionalment, oferixen la possibilitat de realitzar una ecografia d’alta resolució 5D i 5G entre les setmanes 28 i 32, fase de l’embaràs en la qual hi ha una millor visualització del fetus.
L’avantatge de l’ecografia 5D és que, d’una banda, mostra l’aparença real del bebé. Però també servix per a realitzar un estudi morfològic de tots els òrgans i sistemes. És una prova complementària, amb valor diagnòstic, a les ecografias protocol·làries del control gestacional.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”