La Síndrome d’Apnea Obstructiva del Somni (SAOS) és una malaltia que consistix en l’aparició d’episodis repetits de pauses respiratòries durant el somni, les apnees, normalment superiors als 10 segons.
La causa principal d’obstrucció és el col·lapse de les parets de la via aèria superior, que causa pressió de la via aèria durant el somni i falta d’aportació d’oxigen als pulmons i el mateix cervell. L’òrgan superior reacciona despertant al pacient constantment.
Afecta a una mica més d’un 25% de la població, i condiciona molt negativament la qualitat de vida d’aquells que ho patixen.
Com explica a este portal el professor Federico Hernández Alfaro, cirurgià maxilofacial i director de l’Institut Maxilofacial “no solament afecta el seu descans durant la nit, sinó també a l’activitat diària, que va acompanyada de somnolència i fatiga crònica”.
“Més greu encara, l’apnea del somni provoca la reducció d’oxigen que transporta la sang, produint:
Com sé si tinc apnea del somni?
[–>
La manera més senzilla de detectar un problema d’apnea del somni és monitoritzar la presència de dos dels següents símptomes:
- Un ronquido irregular, fort i interrompeuo, acompanyat d’apnees durant el somni.
- Cansament durant el dia.
- Fatiga crònica.
“Els signes de l’apnea del somni són més evidents en pacients de més edat, però és important combatre’ls quan encara s’és jove per a evitar majors conseqüències”, indica professor catedràtic de la Universitat Internacional de Catalunya.
Com es el diagnòstic de l’apnea del somni?
[–>
El diagnòstic de l’apnea del somni es realitza mitjançant una prova anomenada polisomnografía, que s’encarrega de monitoritzar mitjançant dispositius especials diverses variables durant el somni.
- “Entreguem als pacients un aparatito que es porten amb si, dormen amb ell, i després ens ho envien de tornada per a analitzar els seus resultats. Esta prova la realitza l’equip de Neurofisiologia“.
- “Per açò, els cirurgians maxilofaciales, tractant-se d’una malaltia multidisciplinària, han de coordinar-se entre tot l’equip d’especialistes, neumólogos, neurofisiólogos i otorrinolaringólogos”.
Tractaments
[–>
Habitualment, es descriuen quatre nivells d’actuació en el tractament de la Síndrome d’Apnea Obstructiva del Somni:
- Pèrdua de pes.
- CPAP (dispositiu que es usa per a mantindre les vies respiratòries obertes en dormir).
- Fèrules d’avanç mandibular.
- Cirurgia Ortognática.
El doctor Hernández Alfaro indica que “la pèrdua de pes s’aconsella en tots els casos on el pacient present sobrepés, ja que ajudarà en certa mesura a pal·liar el problema. L’ús de
és efectiu únicament quan el problema és molt lleu”.
Per a pacients amb apnees del somni moderades a greus, i que presenten deformitats dentofaciales hi ha una solució més definitiva.
- “Gràcies a la nostra labor d’investigació científica, al costat d’altres equips d’investigació a nivell mundial, hem pogut demostrar que l’únic tractament potencialment curativo per a l’apnea del somni és la cirurgia ortognática, l’avançament dels ossos de la cara que estrenyen la via aèria”.
[–>
Este procediment aconseguix maximitzar la funció respiratòria i aconseguir que els pacients es desconnecten de la CPAP, un dispositiu pal·liatiu que funciona a força de Pressió Positiva Continuada de la Via Aèria.
La cirurgia ortognática s’indica per a pacients diagnosticats amb apnea del somni moderada a greu i que presenten deformitat dentofacial.
Este trastorn és més comú en els homes que en les dones, per la qual cosa ells han d’estar especialment alerta. També tenen més risc les persones majors, independentment del seu sexe, o les persones amb sobrepés.
Per a casos molt lleus d’apnea del somni s’aconsella dispositius bucals, però cuidat! perquè cal tindre en compte que “l’ús perllongat d’estes fèrules podria provocar alteracions en la forma de mossegar i deteriorament de l’articulació temporomandibular”.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”