Segons un del Ministeri de Sanitat l’any 2020 més de 170.000 espanyols patien demència.
Este trastorn neurodegenerativo, caracteritzat per la pèrdua progressiva de les funcions cognitives, és més prevalente entre dones que en homes i que concentra la seua major incidència en persones d’entre 90 i 94 anys, encara que persones més jóvens també la patixen. Per tot açò, la demència s’ha convertit en un desafiament crític.
Així, la seua prevenció resulta essencial.
“L’adopció d’hàbits saludables no solament contribuïx a una vida més plena i activa, sinó que també emergix com una estratègia substancial per a minorar el risc de desenvolupar demència. La consciència i la implementació d’estos hàbits en la vida diària són passos crucials per a garantir un envelliment saludable i la preservació de la
al llarg dels anys”, explica el doctor Ernesto Hidalgo, mèdic BluaU de Sanitas.
Consells dels especialistes per a previndre la demència
[–>
Entre estos hàbits saludables, el doctor David Adobe, director Mèdic i de Qualitat de Sanitas Majors, enumera els més indicats i recomanables per a tindre una bona salut cerebral i reduir alguns dels factors de risc associats amb la demència:
- Realitzar qualsevol activitat física de forma regular. Caminar, nadar o practicar exercici aeròbic, permet augmentar el flux sanguini en el cervell, a més d’afavorir la salut cardiovascular.
D’esta forma, no solament mitiga l’aparició de malalties com la
i la diabetis, “sinó que també estimula l’alliberament de factors de creixement que afavorixen la formació de noves connexions neuronals, enfortint la resiliència cerebral i rebaixant el risc de demència”, detalla Adobe.
- Seguir una dieta rica en antioxidants i àcids grassos omega-3. Com en tot el que té a veure amb la salut, l’alimentació és essencial. Així, una dieta rica en fruites, verdures, fruita seca, rics en antioxidants, i peixos grassos amb un alt contingut en àcids grassos, té beneficis directes per a la ment.
“Els antioxidants protegixen les cèl·lules de l’estrés oxidatiu, mentre que els àcids grassos omega-3 són components essencials de les membranes cel·lulars, contribuint a la salut i la funció cerebral a llarg termini”, explica Sara Roda, nutricionista de bluaU de Sanitas.
- Estimulació mental contínua. Mantindre el cervell despert i en forma es pot aconseguir a través d’activitats com la lectura, l’aprenentatge de noves habilitats o la participació en activitats intel·lectuals. D’esta forma es construïxen el que els especialistes denominen reserves cognitives que “actuen com un amortidor contra el deteriorament cognitiu, proporcionant al cervell una major capacitat per a compensar els danys que puguen sorgir amb el temps, mitigant així el perill de demència”.
- Dormir bé. Un altre bàsic de la salut cerebral és aconseguir un bon descans diari, perquè existix evidència científica suficient per a afirmar que dormir malament està associat amb una major probabilitat de deteriorament cognitiu i demència. Per açò, és primordial conservar hàbits regulars de somni i crear un ambient propici per al descans a fi d’eliminar les toxines acumulades durant el dia.
- Gestió efectiva de l’estrés. Tampoc patir estrés ajuda la salut cerebral. Per això, Andrea Trujillo, psicòloga de BluaU Sanitas recomana realitzar activitats com “la meditació, la respiració profunda o el ioga, que són eficaces per a reduir els nivells de cortisol, l’hormona de l’estrés, i promoure la relaxació”.
[–>
“La demència, en les seues diverses formes, s’ha convertit un repte creixent per a la salut pública, i la detecció precoç es presenta com una ferramenta indispensable per a abordar este problema eficaçment. Per tant, és recomanable que qualsevol persona que tinga la més mínima sospita que un ser estimat, amic o fins i tot un mateix puga estar experimentant canvis en la funció cognitiva, busque atenció mèdica sense demora”, conclou David Adobe.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”