La cefalea en penjolls, també coneguda com a “cefalea d’Horton”, és un tipus de mal de cap extremadament dolorós que es caracteritza per produir episodis recurrents de dolor molt intens, generalment al voltant d’l’ull i la pols. D’ací, que molts denominen a esta cefalea com la d’el “suïcidi”.
Segons estima la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), actualment, unes 50.000 persones patixen esta malaltia a Espanya, que este dijous celebra el seu Dia Internacional.
És més freqüent en homes, encara que són varis els estudis que suggerixen que les cefalees en penjolls pareixen ser més greus en les dones. És el cas de Pedro Méndez, que porta deu anys convivint amb este “dolor tremend”.
Enginyer de professió, va ser diagnosticat amb cefalea en penjolls amb 21 anys, quan estava estudiant en la universitat.
Des d’aleshores, esta malaltia s’ha convertit en la seua “companya de vida”, com explica per telèfon a ‘Guies de Salut’. No obstant això, ell és un afortunat. “La tinc prou estabilitzada, i em dona una crisi cada any i mig o dos anys”.
Un mal de cap atroç que no et deixa dormir a la nit
[–>
La cefalea en penjolls produïx un dolor “extremadament intens i repetitiu”. Apareix bruscament i, com assenyala Pedro, sempre sobre la mateixa hora i en la mateixa zona del cap o d’l’ull.
“És el dolor més fort que he sentit mai”, així definix esta malaltia, que pot ser crònica o remetre durant mesos o anys.
- “Ja saps que et toca conviure amb el problema durant molt temps, et donen diversos atacs al dia, sobretot a la vesprada o nit, que no et deixa dormir, la qual cosa et desgasta psicològicament perquè no veus la fi del dolor”.
Encara que la cefalea en penjolls presenta un gran percentatge d’infradiagnóstico, no va ser el cas de Pedro Méndez. El metge de capçalera li va derivar immediatament al neuròleg quan li va descriure els símptomes i, després de diverses proves, va posar nom i cognoms al mal de cap “fortísimo”.
Cada any, es diagnostiquen uns 1.000 nous casos, principalment en persones entre 20 i 40 anys. Els símptomes d’esta malaltia, no obstant això, poden debutar en qualsevol etapa de la vida, tant en la infància o en l’adolescència, com en edats avançades.
I a diferència d’un altre tipus de cefalees més comunes, com pot ser la migranya, on hi ha un predomini de pacients dones, la cefalea en penjolls és molt més comú entre els homes, amb una proporció de 4 homes enfront d’1 dona.
Tractament de la cefalea en penjolls
[–>
El tractament de la cefalea “suïcida” és principalment amb analgèsics com a aspirina o paracetamol. Per a reduir la intensitat del dolor, els especialistes recomanen un tractament preventiu, al que Pedro va tindre accés l’any passat: sumatriptán i verapamilo.
Són els fàrmacs més utilitzats, perquè s’han demostrat que són els més eficaços contra esta dolència que afecta “molt la qualitat” de vida dels pacients i “limita els seus plans socials”.
Les crisis, que poden durar de 15 minuts a tres hores, i es poden repetir fins a deu vegades al llarg del dia, “afortunadament em solen donar fora de l’horari laboral”.
Però, el pitjor és no descansar a les nits perquè el dolor no et deixa. “És un cercle viciós, em dol el cap perquè no descans perquè el mal de cap no em deixa descansar”.
Cefalea en penjolls: ni grasses, ni alcohol, ni tabac
[–>
Des de fa deu anys, Pedro porta rigorosament un estil de vida saludable o “supersano”, com ell mateix ho definix a este diari. “Seguisc horaris molt estrictes, i encara que siga cap de setmana matine, procure no beure alcohol, perquè al final tot són desencadenants”.
I, per descomptat, res de menjars rics en greixos, tabac ni altres hàbits tòxics que tots sabem que poden repercutir en la nostra salut. No obstant això, en el cas de Pedro estes “pautes” estan portades quasi a l’extrem per a evitar les crisis de la cefalea en penjolls, encara que, evidentment, no té una eficàcia al 100 %.
“Quan estàs en el període de crisi, encara que no estigues amb maldecaps, tota l’estona les llums fortes et molesten, també els sorolls estridents i anar a un centre comercial, per exemple, per a mi és un patiment. És impensable la ràdio mentre vaig en el cotxe”.
Pedro pertany a l’Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE), una organització per a donar visibilitat i sensibilitzar a la societat sobre les cefalees, no solament a la cefalea en penjolls, també les migranyes o les neuràlgies.
Les causes de la cefalea en penjolls
[–>
La cefalea en penjolls no s’associa a antecedents familiars i les seues causes encara no estan clares. El que sí s’ha determinat és l’existència de diversos factors desencadenants d’este tipus de cefalea. Entre els quals es poden destacar:
- El consum d’alcohol.
- Consum de vasodilatadores
- La falta de son
Una vegada que apareix la cefalea en penjolls el tractament correcte “no solament passa perquè els pacients tenen accés a tractaments simptomàtics durant les crisis, sinó perquè es valora la necessitat dels tractaments preventius”, explica el doctor Pablo Irimia, Coordinador del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).
[–>
“Però també que s’informe correctament els pacients de la importància que s’abstinguen de consumir alcohol i tabac. I també que eviten les migdiades, l’exposició intensa a la llum o a les altures. Perquè són factors que faciliten l’aparició de les crisis”.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”