La piràmide de Djoser, la més antiga de les piràmides icòniques d’Egipte, s’hauria construït gràcies a un sistema d’elevació hidràulica únic i fins hui desconegut. Segons els científics, l’aigua hauria fluït a través de dos eixos situats dins de la mateixa piràmide, aprofitant-se per a elevar i baixar un flotador utilitzat per a transportar les pedres que componen l’estructura.
Un estudi publicat en la revista PLoS ONE i liderat pel científic Xavier Landreau, de l’Institut Paleotécnico CEA, a França, suggerix que un elevador hidràulic pot haver sigut utilitzat per a construir la piràmide escalonada de Djoser en Saqqara, Egipte, considerada la més antiga de les set piràmides monumentals construïdes pels egipcis fa uns 4.500 anys.
Un misteri que comença a revelar-se
[–>
La piràmide escalonada de Djoser, que disposa de pedres amb un pes individual de 300 quilograms i supera lleument els 60 metres d’altura, hauria pogut edificar-se gràcies a l’ajuda del sistema d’elevació hidràulica descobert pels investigadors: l’aigua fluïa des de dos eixos disposats en l’interior de l’estructura, permetent l’ascens i descens d’un flotador, que permetia el transport de les voluminoses pedres.
Segons una nota de premsa de PLoS, es creu que la piràmide de Djoser o “piràmide escalonada” es va construir al voltant de l’any 2680 abans de Crist, com a part d’un complex funerari dedicat al faraó Djoser, integrant de la Tercera Dinastia. No obstant això, el mètode exacte utilitzat per a la seua construcció seguix sent fins hui un misteri, de la mateixa forma que succeeix amb la resta d’estes enigmàtiques edificacions egípcies, que parlen del notable progrés tecnològic aconseguit per esta antiga civilització.
En el marc del nou estudi i a partir de la informació trobada en el lloc, Landreau i els seus col·legues suggerixen que el pròxim recinte de Gisr el-Mudir, una estructura que fins al moment llançava dubtes sobre la seua funció, pot haver sigut utilitzada com una “presa de control” per a capturar aigua i sediments. Al mateix temps, la troballa d’una sèrie de compartiments excavats en el sòl fora de la piràmide indiquen la presència d’una aparent instal·lació de tractament d’aigua.
No hi ha registres històrics d’un sistema d’elevació hidràulica
[–>
El sofisticat sistema d’enginyeria hidràulica feia possible que els sediments s’assentixen a mesura que l’aigua passava a través de cada compartiment. D’esta manera, l’aigua pot haver sigut capaç de fluir cap als eixos en l’interior de la piràmide, on la força del seu ascens podria haver col·laborat en el transport de les pedres que componen l’edifici.
En eixe sentit, Judith Bunbury, especialista de la Universitat de Cambridge, en el Regne Unit, qui no va participar de l’estudi, va indicar en un article publicat en Smithsonian Magazine que “si bé hi ha evidència que els egipcis usaven altres tecnologies hidràuliques en eixe moment, no hi ha certesa sobre l’ús d’un sistema d’elevació hidràulica”.
A pesar d’açò, els científics creuen que encara es necessita més investigació per a comprendre com podria haver fluït l’aigua a través dels pous, a més de precisar la quantitat d’aigua que estava disponible en el paisatge en eixe moment de la història. Els autors del nou estudi també suggerixen que altres mètodes de construcció, com per exemple les rampes, podrien haver coexistit amb el sistema d’elevació hidràulica, que s’hauria emprat solament quan podia disposar-se de l’aigua necessària.
[–>
Referència
[–>
On the possible use of hydraulic force to assist with building the step pyramid of saqqara. Xavier Landreau et al. PLoS ONE (2024). DOI:https://doi.org/10.1371/journal.pone.0306690
[–>
“Freelance social media evangelist. Organizer. Certified student. Music maven.”