Portar una dieta saludable i equilibrada no comença en la cuina. I és que, per a portar una bona alimentació depèn molt de com fem la compra. I com afirmen molts nutricionistes, “la nostra dieta comença fent la llista de la compra”.
La compra és un procés clau a l’hora de planificar els menús (especialment en el mètode denominat batchcooking, cuinar una vegada i menjar tota la setmana).
Hem de tindre en compte tot este procés, que comprèn des de la mateixa llista de la compra, el supermercat, seleccionar ben el que anem a comprar i aprendre a llegir les etiquetes.
El doctor Àlex Yáñez de laCalç , expert en nutrició i rendiment esportiu, acaba de publicar el seu llibre Compra bé, menja millor (Amat Editorial) en el qual ens ensenya a fer una compra saludable, amb criteri i absoluta garantia.
- “Un procés cada vegada més necessari davant el devessall d’additius amb els quals la indústria alimentària inunda la majoria dels productes”.
La nostra dieta, com explica a ‘Guies de Salut’, comença en la llista de la compra pporque “si no comprem eixos productes que són saludables, no els tindrem en el rebost i segur que no els menjarem”.
I el primer pas és fer la llista de la compra, que hem de fer-la “amb l’estómac ple i en calma en la nostra casa”. Després, una bona classificació és clau: hidrats de carboni, proteïnes, vegetals…
- “Açò ens ajudarà a fer una compra saludable i no comprar cap extra innecessari o no saludable”.
Els aliments que no han de faltar en la llista de la compra
[–>
Una vegada ens disposem a fer la llista de la compra, sense fam, hem d’escriure una sèrie d’aliments que són indispensables i que no poden faltar en una dieta saludable:
- Fruites i verdures
- Un bon pa 100 % integral
- Cereals com l’arròs
- Carn
- Peix
- Ous
- Fruita seca (sempre al natural)
- Oli d’oliva verge extra
I encara que puga paréixer que en incloure estos productes la llista de la compra s’encarirà, el doctor Yáñez de la Calç subratlla que “si prioritzem els aliments de temporada i frescs, no gastarem molt realment, a diferència de la seua comprem snacks i/o begudes alcohòliques o refrescs, que això no ens aporta cap benefici i encarix la compra”.
Saps realment el que compres? Així has de llegir les etiquetes en el ‘súper’
[–>
Les etiquetes dels productes ens permeten conéixer la seua manera de conservació, origen, la data de caducitat… i també els seus ingredients. No obstant això, una tasca que hauria de ser bastant fàcil, es convertix en ocasions en una autèntica odissea per als consumidors.
- “Quan llegim els ingredients van de major a menor quantitat. I després hem de prioritzar els aliments sense etiqueta com la fruita i verdura. A més, un altre consell que considere molt útil és prioritzar els aliments amb els mínims ingredients possibles, la majoria de vegades encertarem amb eixes eleccions”.
Cal aprendre a no deixar-se enganyar per eixes etiquetes, existixen aliments orgànics i biològics sans i perjudicials
[–>
Però, cal tindre en compte que “hi ha certs additius que no són obligatoris indicar per llei”. I un d’ells és l’alcohol, que pot estar present en productes com la proteïna vegetal, que es utilitza per a compactar la carn, per exemple, en les hamburgueses.
I és extensible a un altre tipus de productes, que es venen baix “etiquetes” com 0% sucre i que poden portar a engany.
- “Cal aprendre a no deixar-se enganyar per eixes etiquetes, existixen aliments orgànics i biològics sans i perjudicials, igual que aliments sense sucres afegits o sense sucres que poden ser perjudicials per a la nostra salut, quants més claims tinga l’aliment més desconfiaria d’açò sincerament”.
Una de les formes que utilitzen els consumidors per a “entendre” les etiquetes són les aplicacions per a mòbils com MyRealFood o Yuka, que són les dos més conegudes per els qui volen cuidar la seua alimentació i que funcionen a través de l’escanejat de les etiquetes.
- No obstant això, per al nutricionista “no hi ha aplicació fiable, que no tinga interessos econòmics amb les pròpies empreses que s’anuncien en elles, amb la qual cosa, preferisc personalment que la persona aprenga a llegir etiquetes, més que sàpia si està ben o malament un aliment sense saber el perquè d’açò”.
Hem d’evitar els colorants?
[–>
Els colorants alimentaris són uns additius que proporcionen color als aliments, especialment, per a cridar l’atenció als consumidors perquè “sempre entren pels ulls millor”.
Sobre els colorants, “que siga legal, no ens indica que siga innocu”
[–>
No obstant això, “hi ha colorants ja catalogats per l’EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, per les seues sigles en anglés) que potencien trastorns per
o TDAH, que provoquen insomni, urticarias, asma i al·lèrgies, per això es limiten les seues quantitats en un mateix aliment”.
“Però si barregem diversos colorants o diversos aliments, eixa quantitat màxima segura ja no la tenim i això pot crear problemes per a la nostra salut a curt i llarg termini. Cal vigilar amb ells, que siga legal, no ens indica que siga innocu”.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”