A dia de hui són ben coneguts els greus efectes que el canvi climàtic i la contaminació tenen en la salut física de les persones. Augment de les malalties cardiorrespiratòries o càncer, són algunes de les més conegudes. Però poc sap la població sobre la incidència que estos canvis tenen en la salut mental.
Per a determinar-los, investigadors del Clínic Barcelona-IDIBAPS, han tornat a analitzar totes les anàlisis dels quals disposa sobre els efectes del canvi climàtic i la contaminació en la salut mental i els resultats són preocupants:
- S’han trobat associacions importants entre l’augment de temperatura del planeta i l’increment de mortalitat per suïcidi o trastorns mentals.
- I no solament açò, també s’ha relacionat l’exposició a determinats contaminants amb un increment dels casos de demència o deteriorament cognitiu.
A més temperatura, major nombre de suïcidis
[–>
El suïcidi és la principal causa de mort externa en el nostre país, la qual cosa dona bona idea de la dimensió que té este problema de salut pública, que en vista de les conclusions d’esta investigació, pot anar a més ja de la relació entre l’augment de la temperatura i els increments de suïcidis.
- Concretament, s’ha estimat que el calfament global pugues haver fet augmentar un 5% de casos de suïcidis i es preveu que este augment arribe al 7% de cara a 2050.
A més, s’ha vist un increment de comportaments suïcides i ingressos en hospitals a causa d’esta problemàtica. I com comenta el doctor Joaquim Raduà, director del grup Imatge dels trastorns relacionats amb l’estat d’ànim i l’ansietat (IMARD) i primer autor d’este article:
- “Estes dades sobre l’impacte del canvi climàtic en la salut mental s’afigen a les dades que ja coneixíem sobre l’impacte en la salut física, obligant-nos en majúscules a impulsar urgentment iniciatives globals per a lluitar contra el canvi climàtic”,
Els efectes de la contaminació en la salut mental
[–>
Però no solament les temperatures cada vegada més altes estan incidint en la salut mental, també l’augment de la contaminació juga un paper important en el desenvolupament de problemes mentals.
Així ho posen de manifest l’investigador Joaquim Raduà i el seu equip, que, després de revisar nombrosos estudis sobre este tema, han concluidoque:
Concretament, l’exposició a nivells elevats de productes com el tolueno (utilitzat en pintures, esmalts, vernissos i adhesius, entre altres) augmenta la probabilitat de desenvolupar un d’estos trastorns.
“L’ús d’estos dissolvents planteja riscos greus per a la salut, especialment en països de renda baixa o mitjana, on les alternatives a estos materials tan econòmics són difícils de trobar per a la construcció o fabricació”, comenta Michele De Prisco, investigador de l’IDIBAPS i co-primer autor de l’estudi.
“A causa que són productes que s’utilitzen a nivell mundial, s’espera que les emissions d’estos contaminants es dupliquen de cara a 2030, la qual cosa és alarmant tenint en compte que ara sabem que no solament tenen un risc ambiental, sinó que també afecten seriosament la salut mental”, afig.
El metaanálisis incidix especialment en un grup poblacional com són les embarassades.
Respecte a elles, l’estudi indica que exposar-se durant el segon trimestre de l’embaràs a partícules contaminants (que poden contindre una varietat de substàncies com benzopirenos, furanos o metalls pesats) provinents de combustibles fòssils i activitats industrials, poden incrementar la incidència de depressió postpart.
Quant a aquells pacients que ja patixen una malaltia mental, es conclou que l’exposició a alts nivells de diòxid de sofre (provinent de la combustió de petroli i altres combustibles sòlids en la indústria) pot incrementar el risc de recaiguda en pacients amb esquizofrènia.
[–>
“Gràcies a este estudi, ara tenim evidència robusta de l’impacte negatiu que el canvi climàtic i la contaminació estan exercint sobre la salut mental a tot el món. Estos resultats poden utilitzar-se per a informar les autoritats i augmentar la sensibilització pública sobre l’impacte de la contaminació atmosfèrica i els riscos del canvi climàtic en la salut mental i així buscar i aplicar mesures per a previndre-ho”, afirma Joaquim Raduà.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”