Ozempic (semaglutida), un medicament autoritzat a Espanya per a controlar els nivells glucémicos dels pacients amb diabetis tipus 2 –uns 5,1 milions de persones en el nostre país- s’ha convertit en els últims mesos en la injecció que reclamaven persones amb obesitat per a perdre pes. Ara, s’estudia si este fàrmac podria contribuir a tractar addiccions, després que algunes persones hagen experimentat descensos en el seu consum d’alcohol .
Ozempic, un medicament injectable de venda amb recepta, és un fàrmac que porta mesos embolicat en certa controvèrsia. A la fi de 2022, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va comunicar que havia tingut coneixement d’un augment en la demanda de fàrmacs inclosos en el grup dels medicaments anàlegs del GLP, com a est, que inclou els autoritzats per a millorar el control glucémico en el tractament d’adults amb diabetis mellitus tipus 2 no suficientment controlada amb dieta i exercici.
Darrere d’eixa falta de subministrament, ja resolt des d’inicis de 2023, l’ús que s’estaria fent de tractaments com Ozempic per part de persones amb sobrepés perquè la semaglutida actua sobre els impulsos, bloquejant la sensació de fam. A Espanya, el fàrmac no està finançat per a esta indicació, és a dir com a tractament per a l’obesitat.
Però als Estats Units, l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per la seua sigles en anglés) va aprovar el medicament injectable per a tractar la diabetis en 2017, i en 2021, va autoritzar un fàrmac amb una dosi major de l’ingredient actiu en , per a abordar l’obesitat amb el nom comercial de Wegovy. Ara, noves investigacions donen una nova vida al medicament: podria ajudar a reduir el consum d’alcohol.
Sensació de sacietat
[–>
Per a Gerardo Flórez, membre de la junta directiva de Socidrogalcohol i director executiu de la revestisca ‘Addiccions’, es tractaria d’una hipòtesi vàlida, atés que ja existixen altres compostos que han calmat els impulsos propis d’este tipus d’addicció, encara que al principi no anaren creats per a açò. “Són tractaments que generen una sensació de sacietat. Fan que beure alcohol no siga tan gratificant, per la qual cosa un s’assacia abans, encara que no evita la intoxicació”, apunta a El Periódico d’Espanya, del grup Prensa Ibérica.
Es referix a la ‘Naltrexona’ i el ‘Nalmefeno’, dos tractaments que “van sorgir entorn de la dependència a l’heroïna, perquè és una antagonista dels receptors opioides, però que es va veure que disminuïen el consum d’alcohol en animals d’experimentació, sobretot rates”, explica. No obstant això, assenyala el membre de la junta directiva de la societat científica, la fórmula, que fabrica i estudia el laboratori Novo Nordisk, no seria tan eficaç en “persones que beguen molt ràpidament i que, per tant, s’intoxiquen molt ràpid“.
Els altres tractaments
[–>
Ja existixen tractaments destinats a eixos pacients, que busquen que la persona addicta a l’alcohol interrompa el seu consum, com ocorre amb l”Antabus’ o el ‘Disulfiram’. Estos fàrmacs, detalla l’expert de Socidrogalcohol, “bloquegen el metabolisme de l’alcohol en el fetge i, si un beu, l’alcohol senta malament. L’objectiu se centra a prendre-ho, i un ja sap que no pot beure, perquè, si ho fa, al poc va a tindre una experiència desagradable“.
El director executiu de la revestisca ‘Addiccions’ compara l’Ozempic amb la ‘Naltrexona’ i el ‘Nalmefeno’ perquè són tractaments que “generen una sensació de sacietat” i “fan que beure alcohol no siga tan gratificant”. Els qui ho consumixen s’assacien abans i és precisament per açò pel que este fàrmac, explica, ha resultat “interessant en el tema de l’obesitat, contra menjars molt grassos, molt ensucrades o molt salades“.
Les substàncies que regulen el desig
[–>
L’addicció és l’alteració de les estructures del cervell que regulen el desig, la motivació i la memòria d’alguna cosa concret. “Eixes estructures també s’activen pel menjar, per la qual cosa té sentit que alguna cosa que funcione en persones que tenen un problema d’obesitat i que, en prendre eixe medicament, es genera sacietat. El normal és que genere també sacietat en altres addiccions”, opina Gerardo Flórez.
L’expert calcula que, entre un cinc i un 10% de la població espanyola adulta, té problemes amb l’alcohol. El fàrmac de la companyia danesa Novo Nordisk seria més eficaç en “persones l’objectiu terapèutic de les quals no anara l’abstinència, sinó començar a reduir les quantitats d’alcohol“. “Estaríem parlant de pacients amb quadres més lleus”, afirma Flórez, encara que recalca que encara “caldria fer assajos clínics i veure-ho, així com provar la combinació amb altres tractaments”.
Així mateix, les injeccions de semaglutida, si foren finalment emprades per a controlar el consum excessiu d’alcohol, haurien de combinar-se en qualsevol cas amb tractament psicològic. Des d’un punt de vista farmacològic, podria sumar-se a altres agents glutamatérgicos, com l”Acamprosato’, indicat en la teràpia de manteniment d’abstinència en pacients depenents de l’alcohol. “Així, s’augmentaria la sacietat i es reduiria l’impuls per beure“, rasa.
Resposta de la dopamina cerebral
[–>
Segons explica a El Periódico d’Espanya el doctor Cristóbal Morales, endocrí de l’Hospital Universitari Verge Macarena i Hospital Vithas Sevilla, quan se li pregunta per l’ús d’este fàrmac i la seua nova possible vida en la reducció del consum d’alcohol, “ja es coneixia des de fa moltíssim temps que hi havia disminució, de manera natural, de la ingesta, perquè a la gent li venia de gust menys“.
[–>
Després, explica el metge, han anat eixint estudis en animals en els quals es “ha vist que disminuïx també el que són les addiccions, per la resposta de la dopamina cerebral“. L’especialista parla de “alguna cosa nou” sobre una família de fàrmacs que té un “component especial a disminuir eixe impuls per fartada, o fins i tot abús de substàncies addictives“.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”