Acabem de celebrar el Dia Mundial de la malaltia de Behçet (20 de maig) que s’inclou dins de les malalties reumáticas autoinmunes sistémicas (ERES) caracteritzades per la inflamació dels gots sanguinis (vasculitis) per causes desconegudes, i que pot afectar a quasi qualsevol part de l’organisme.
És una malaltia rara, crònica i no contagiosa que va ser descoberta l’any 1937 pel dermatólogo turc Hulusi Behçet i que afecta a milers de persones en el món.
La síndrome de Behçet afecta més entre els 20 i 30 anys
[–>
La Malaltia de Behçet és una malaltia multisistémica i crònica d’origen desconegut, que pot generar complicacions:
- Oculars
- Neurològiques
- Dermatológicas
- Arterials.
Els factors de risc de la malaltia estan associats amb certs trets genètics, afectant principalment a homes i dones entre els 20 i 30 anys d’edat, que habiten en països del Mig Orient i Àsia Oriental.
Segons assenyala el doctor Jenaro Graña, reumatólogo del Complex Hospitalari Universitari de la Corunya.
- No és una malaltia molt comuna, però en el nostre país s’estima que afecta aproximadament a 5 casos per cada 100.000 habitants, la qual cosa suposa una miqueta més de 2.300 persones.
Úlceres en la pell i les mucoses, símptomes principals de la síndrome de Behçet
[–>
Els especialistes de la Societat Espanyola de Reumatología (SER) expliquen que els seus principals símptomes es localitzen:
- En la pell
- En les mucoses, com la boca, on apareixen aftas i úlceres.
- En ocasions també pot també afectar els ulls
- Els músculs
- Les articulacions.
Processos molt dolorosos i que tarden a curar
[–>
Pràcticament tots els pacients amb Behçet presenten úlceres orals de gran grandària, que apareixen en qualsevol zona de la cavitat oral, en la llengua les genives, i fins i tot en la faringe.
Són processos molt dolorosos i que tarden dies, fins i tot setmanes, a curar-se. El patir-les en almenys 3 ocasions durant un any dona pistes de la presència d’esta patologia.
Lesions i símptomes
[–>
Altres lesions i símptomes que també solen ser molt habituals són:
- L’aparició d’úlceres en els genitals. Molt paregudes a les orals, poden aparéixer en l’escrot, la regió perineal i perianal, dins de la vagina o en el cervix. Solen curar sense deixar cicatrius.
- Lesions en els ulls. Un altre dels símptomes de la malaltia de Behçet és la uveítis o inflamació de les estructures oculars.
Pot produir la rojez d’l’ull, pèrdua de la visió o visió borrosa, dolor o picazón dins dels ulls o enrogiment al voltant de l’iris.
- Lesions cutànies en forma de pústules similars a l’acne en el tors i l’inici de les extremitats. També poden aparéixer plaques en les cames i els braços d’un color roig o violáceo que, a més, dolen.
- Però la malaltia de Behçet pot causar també problemes neurològics com la inflamació en les membranes que recobrixen el cervell i la medul·la espinal (meninges). Açò provoca febra, rigidesa en el coll i mal de cap.
Si hi ha sort, els símptomes apareixen de forma intermitent
[–>
Estos símptomes són extremadament greus i requerixen atenció mèdica urgent.
- Artritis: Més o menys un 50% dels pacients patixen inflamació de les seues articulacions. Encara que, com expliquen els reumatólogos, este tipus d’artritis «no sol deixar cap tipus d’invalidesa o deformació, fins i tot després d’anys d’activitat de la malaltia».
- Símptomes gastrointestinals: menys del 30% de les persones amb malaltia de Behçet tenen inflamació en l’intestí. Quan açò ocorre, el pacient pot patir diarrea, vòmits, restrenyiment o dolor abdominal.
Una de les particularitats de la malaltia de Behçet és que estos símptomes apareixen de forma intermitent. És a dir, hi ha períodes en els quals els pacients estan completament asimptomàtics o amb símptomes lleus que no afecten la seua qualitat de vida.
En uns altres es produïxen brots més aguts, amb una tendència progressiva cap a la remissió i a una menor intensitat dels períodes d’activitat.
- Com assenyala el doctor Graña «els seus símptomes poden durar des de dies a setmanes, o poden persistir durant mesos o anys. No obstant això, més del 60% de pacients no desenvolupa manifestacions greus al llarg de la malaltia».
Un tractament per a cada pacient.
[–>
El més important en els casos de Behçet és detectar-ho a temps, per a posar en marxa com més prompte millor el millor tractament possible i evitar danys orgànics.
A més, la naturalesa sistémica d’esta patologia fa necessari que en l’atenció a estos pacients han d’implicar-se diferents especialitats mèdiques.
- «La síndrome de Behçet requerix una valoració multidisciplinària en la qual formen part oftalmòlegs, dermatólogos, gastroenterólogos, neuròlegs, cirurgians vasculars, etc., però sempre comptant amb la visió global del reumatólogo», conclou Jenaro Graña.
Tractament
[–>
Una vegada valorat, el pacient serà tractat en funció de l’afectació que estiga patint.
En unes ocasions els especialistes usaran fàrmacs per a reduir els problemes inflamatorios, però en uns altres va a ser la regulació del sistema immunològic l’objectiu del tractament prescrit.
Entre els fàrmacs més usats entre els pacients de Behçet trobem:
- Corticoides locals i/o orals.
- Antiinflamatorios no esteroideos i analgèsics, com l’aspirina, ibuprofén i
- el paracetamol.
- Colchicina, usada per a tractar les aftas.
- Inmunosupresores, que són tractaments per a limitar activitat immunològica i que només es usen en els casos més greus.
10 coses que pots fer si tens la malaltia de Behçet
[–>
Desgraciadament, la prevenció de les malalties reumáticas autoinmunes sistémicas és pràcticament impossible. No conéixer què les causa impedix saber com evitar que es desencadenen.
El que sí tenen clar des de la Societat de Reumatología és que sí existixen algunes recomanacions perquè els afectats per la malaltia de Behçet puguen portar una vida de qualitat.
- Conéixer la malaltia. Familiaritzar-se amb els símptomes d’esta patologia i acudir al metge per a qualsevol dubte sobre ella és essencial per a aprendre a conviure amb la malaltia.
- Cuida la teua boca.
Segons assenyalen els reumatólogos aftas i úlceres orals característiques d’esta malaltia solen ser bastant resistents als tractaments.
Per açò tan important és tractar-les precoçment com previndre-les cuidant la salut bucodental.
És molt convenient evitar menjars potencialment erosius com les creïlles fregides, les nous o les escorces de pa, perquè pot ser un complement a les cures de la boca.
- Opta sempre per roba interior de cotó i gels sense perfum. I si tens ulceres genitals com menys estrényer les peces (bragues, calçotets, pantalons) millor.
Existixen sabons específics per als genitals que poden calmar les molèsties. Els experts recomanes a les pacients femenines usar comprimides de tela sempre que siga possible.
- No t’oblides de la pell. Ferides, frecs o burxades poden provocar en estos pacients una resposta inflamatoria major. Així que cal tindre més cuidat i curar-los bé.
I si et vols tatuar no hi ha problema, però extrema les cures.
- Els ulls i l’estómac també es poden veure afectats, així que és recomanable acudir a l’oftalmòleg i al digestiu si es manifesta algun símptoma (inflamació, dolor, diarrea…).
- Pots seguir tenint relacions sexuals perquè és important recalcar que les aftas genitals no transmeten cap malaltia.
- Cuidat amb els problemes circulatoris! Vigilar problemes arterials o venosos és essencial i ha de fer-te acudir al metge.
- Mantín al metge informat de tots els símptomes. Explicar bé les característiques del dolor i els seus desencadenants.
- Planifica l’embaràs.
Les pacients amb Behçet poden quedar-se embarassades perquè la malaltia no s’agreuja amb la gestació. Però és important consultar-ho amb l’especialista perquè alguns dels fàrmacs del tractament poden ser incompatibles.
[–>
- El més adequat: un abordatge multidisciplinari.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”