Hem entrat cuasi de colp en una calor sufocant i la nit de hui no ha permés agafar el son amb tranquil·litat en moltes zones de la península. No és res estrany en estos primers dies de juliol, però sí que d’una o una altra manera ens pot acaba afectant la salut .
Però hui volem destacar que estes dates ens porten un problema potser no molt conegut però que fa patir a moltes persones: la suor.
En major o menor mesura ens afecta a tots i ens porta de cap en algunes circumstàncies. Però pot ser molt pitjor.
Episodis de sudoració contínua
[–>
S’imaginen tindre episodis de sudoració continua? Que les nostres mans, aixelles o peus estiguen contínuament xopats a causa de la suor?
Doncs així és el dia a dia de molts pacients que patixen hiperhidrosis o excés de sudoració. Una patologia que pot afectar les zones ja citades, però també a tota la superfície corporal.
Afortunadament es tracta d’una malaltia que no revestix gravetat, però que sí «té un considerable impacte en la qualitat de vida d’els qui la patixen», segons explica el dermatólogo Miguel Aizpún Ponzán.
I no són pocs els que la patixen.
Segons la Fundació Pell Sana, s’estima que la suor excessiva afecta entorn d’entre un 1,5 i un 2,8 per cent de la població espanyola, la qual cosa representa una incidència entorn del mig milió de persones.
Símptomes de la hiperhidrosis
[–>
Camises i camisetes permanentment tacades en la zona de les aixelles, mans xopades de suor que dificulten tasques, com escriure, o convertien en un acte violent alguna cosa tradicionalment tan senzill com donar la mà, quan era la salutació habitual.
L’excés de sudoració pot ser molt molest per a qui la patix.
- A més, quan este fenomen es produïx en els peus, l’excés d’humitat pot provocar «el desenvolupament d’infeccions secundàries com la tinya pedis (peu d’atleta) o el desenvolupament d’èczema», explica el doctor.
A açò cal sumar-li altres trastorns com la mala olor, o la dermatitis de contacte que provoca l’excés de sudoració.
Per què es produïx i quan apareix
[–>
Segons expliquen des de la Clínica Universitat de Navarra, sol deure’s a una hiperactivitat de les glàndules sudoríparas per una hiperestimulación nerviosa.
I poden desencadenar la hiperestimulación d’estes glàndules, entre altres:
- L’augment de la temperatura ambiental
- L’exercici físic
- L’ansietat.
- L’estrés.
- La febra
- Menjars picantes
- Aliments rics en espècies
- Determinats fàrmacs,
A més, hi ha altres malalties que poden provocar també hiperhidrosis, com per exemple:
- La febra de Malta
- Malalties neurològiques
- Tumors com el limfoma
- Tumor carcinoide
- Malalties generals com la diabetis mellitus
- La intoxicació alcohòlica…
Sol aparéixer durant l’adolescència, encara que també pot debutar en persones adultes.
I és hereditària en la mitat dels casos diagnosticats.
Com es tracta l’excés de sudoració
[–>
Lamentablement no existix una cura per a esta patologia dermatológica.
Els tractaments existents se centren a tractar de reduir els molests símptomes, és a dir, a reduir els nivells de sudoració.
En primer lloc, estan uns fàrmacs anticolinérgicos que s’administren via oral amb la finalitat de tancar els conductes de les glàndules sudoríparas.
Però des de la Fundació Pell Sana advertixen que este tipus de medicaments té efectes secundaris com:
- Desenvolupe de visió borrosa
- Sequedat de boca
- Retenció urinària
I estes tres conseqüències són habitualment suuficientes perquè la majoria dels metges decidisquen no utilitzar-los.
La toxina botulínica oferix els millors resutados
[–>
En realitat, el tractament més usat i que millors resultats oferix és la toxina botulínica, popularment coneguda com botox. Es tracta d’una neurotoxina elaborada per un bacteri denominat Clostridium botulinum.
Per a rebre el tractament amb toxina botulínica en les mans serà necessari anestesiar la zona abans d’injectar la neurotoxina. Si el problema està localitzat en les aixelles i s’opta per esta tècnica no serà necessari dormir la zona.
Es tracta d’una tècnica molt segura, sense amb prou faenes efectes secundaris.
Este tractament aconseguirà que les nostres mans i aixelles deixen de suar en excés durant entre 6 i 12 mesos. A partir d’eixe moment caldrà repetir el tractament. Això sí, sempre ha de realitzar-ho i metge especialitzat.
Com reduir l’excés de sudoració
[–>
Encara que no es pot previndre, els experts en dermatologia a través de la Fundació Pell Sana oferixen alguns «trucs» per a reduir l’excés de suor en mans, aixelles, peus o altres zones del nostre cos.
- Les tradicionals pólvores de talc poden ser útils en el cas que la hiperhidrosis siga lleu. Es poden aplicar en els peus, en els plecs sota el pit o uns altres.
- Llavar-se amb aigua i sabó pot reduir les molèsties que causa la suor, però amb cura, perquè si ho fem en excés podem causar-nos una dermatitis.
- En el cas que siga en els peus on generem més suor, el millor és no utilitzar el mateix calçat dos dies seguits. D’esta manera ens assegurem que les sabates tinguen temps per a assecar-se abans de tornar a utilitzar-los.
- Si el nostre problema està localitzat en les aixelles, és aconsellable utilitzar desodorantes bé en esprai, barra o loció que estiguen compostos a força de sals d’alumini.
[–>
S’han d’aplicar a la nit, després d’una dutxa més freda que calenta, i amb la pell ben seca. Inicialment han d’utilitzar-se cada nit durant unes setmanes i posteriorment només dos vegades a la setmana.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”