La síndrome burnout és un problema de salut greu al que l’Organització Mundial de la Salut cada vegada dona més importància, atés que qualsevol persona en actiu laboralment està en risc de patir-ho.
S’estima que un 30% de la població té símptomes d’esta malaltia, com explica a este diari el doctor Carlos Cenalmor, mèdic psiquiatre i psicoterapeuta, especialista en estrés laboral.
Però què és exactament la síndrome burnout?
- “La millor manera de definir-ho és que és el resultat d’un estrés crònic en el cos i la ment de les persones. Este estrés sostingut i elevat és com un verí que va destruint-nos per dins”.
I acaba provocant estos símptomes:
- Pèrdua d’energia física i emocional. Cada vegada ens veiem més apagats, amb menys força per a viure el dia a dia. Ací apareix l’insomni, el nerviosisme i altres problemes de salut física i mental que poden anar des de molèsties digestives fins a infarts de cor; des de l’ansietat lleugera fins a depressions greus.
- Desconnexió. Es perd la il·lusió i la motivació pel treball o tasques diàries; la connexió amb el que fem. Ens comencen a ser igual els resultats del nostre treball, i fins i tot comencem a veure-ho tot com un problema, inclosos els nostres clients o a les persones a les quals atenem en el treball.
- Falta de realització personal. És el símptoma més profund del burnout, perquè el nostre treball deixa d’omplir-nos i comencem a sentir que no té sentit cap el que fem. Perdem la connexió més íntima amb la nostra professió.
Com afecta l’estrés a la qualitat del somni?
[–>
L’insomni és molt freqüent en esta síndrome. A més, el doctor ha identificat el tipus d’insomni que és més típic del burnout: “el que els psiquiatres cridem de despertar precoç”. Encara que l’insomni en el burnout pot aparéixer en quedar-se dormit, les persones amb nivells alts d’estrés tendixen a arribar tan esgotades al llit que no tenen problemes per a agafar el son.
- “El problema ve a les 3 o 4 hores de son, quan es desperten invadits per idees relacionades amb el treball o amb les responsabilitats de la seua vida; amb tot el que haurien de fer i tindre baix control, i estes idees els tornen a hiperactivar de tal manera que moltes vegades ja no són capaces de tornar a dormir-se”.
Açò fa que el cicle d’esgotament vaja empitjorant progressivament i que la salut física de les persones amb burnout es deteriore ràpidament, perquè el sistema immune se’n va debilitant. I apareixen problemes com la hipertensió , l’ansietat, la depressió, etc.
Quines estratègies s’han de dur a terme perquè no afecte el somni?
[–>
Per això, “per a eliminar-ho necessitem un abordatge integral. I si volem eliminar l’insomni causat per l’estrés crònic i el burnout, la qual cosa haurem de fer és eliminar el burnout primer”.
Hi ha pautes concretes que poden ajudar a acabar amb este problema. “La que sens dubte és la més important de totes, és aprendre a desconnectar del treball, i fer-ho com més prompte possible en el nostre dia”.
[–>
- “Necessitem desconnectar per a tornar a connectar. Necessitem tindre clara l’hora a la qual deixem de treballar. I no és suficient amb tindre clara una hora d’eixir de l’oficina; ha d’estar clar en el nostre cap que a partir d’una hora determinada, no es pensa més en el treball”.
El treball ens genera becs d’adrenalina, dopamina i cortisol, que són totalment enemics del somni de calida
[–>
I és que, és fonamental “respectar l’horari de treball que ens marquem a nivell mental, per a després centrar-nos en coses menys estresantes. Així el nostre cos es relaxarà i entrarà en fase regenerativa, amb l’activació del sistema parasimpático; el que no solament portarà a un somni millor, sinó a una bona recuperació física i mental”.
A més d’açò, és clau allunyar el treball tot el que puguem de l’hora a la qual ens anem a dormir, perquè la nostra ment s’haja pogut relaxar prou en arribar al llit i no necessite estar en “manera d’alerta”, repassant totes les tasques pendents.
- “El treball ens genera becs d’adrenalina, dopamina i cortisol, que són totalment enemics del somni de qualitat. Si hem desconnectat a temps del treball, eixes hormones hauran baixat ja, i la nostra amiga la melatonina podrà fer la seua funció i ens portarà a un descans reparador”.
És clau evitar l’ordinador a la nit, per l’exposició a la llum de les pantalles. Perquè si no, descansarem pitjor i l’endemà rendirem menys en el nostre treball.
[–>
Quin seria la higiene ideal per a evitar l’estrés laboral?
[–>
- La primera és afegir al nostre dia l’esport i dosis suficients de moviment. Açò farà que el nostre somni siga més reparador i de major qualitat. Moltes persones no dormen bé perquè en tot el dia no s’han alçat pràcticament de la cadira. Este és probablement l’element més tòxic del nostre estil de vida occidental, i té un efecte directe sobre el somni i els nivells d’estrés.
- També és important allunyar el sopar el més possible de l’hora de dormir. Açò farà que el nostre cervell i el nostre cos tinguen les seues energies centrades en la reparació i el descans, i no a digerir el sopar.
- I, per descomptat, el gran tema dels nostres dies: evitar pantalles i xarxes socials en les hores abans de dormir. La llum de les pantalles envia un missatge al nostre cervell molt senzill i clar: “encara és de dia. El més recomanable en les dos hores abans de dormir és generar un ambient a casa de llums tènues i ataronjades, alguna cosa que el nostre cervell llegirà com un senyal del fosquejar”.
Tendim a infravalorar la importància d’un bon descans en la nostra vida, però hem de tindre en compte que si no dormim bé no estarem bé per al treball ni per a la resta de la nostra vida
[–>
Com afecta el somni a la salut i el rendiment en el treball?
[–>
“En l’època en la qual feia guàrdies en un gran hospital -entre 4 i 8 guàrdies al mes sense dormir amb prou faenes-, la qualitat del meu estat d’ànim i la meua capacitat de concentració augmentava moltíssim quan estava una setmana sencera sense fer guàrdies i respectant el meu somni”, ens explica.
I quan les va deixar definitivament, als mesos encara notava com el seu estat d’ànim i la seua energia seguien recuperant-se. “Tendim a infravalorar la importància d’un bon descans en la nostra vida, però hem de tindre en compte que si no dormim ben -sent com som nostra principal ferramenta per al treball- no estarem bé per al treball ni per a la resta de la nostra vida”.
- “La falta de concentració reduirà la nostra eficàcia en tot el que fem; un pitjor estat d’ànim ens farà més pessimistes i ens dificultarà en la presa de qualsevol decisió i, sobretot, estarem desconnectats de tot el que visquem”.
Hi ha risc de cronificar els trastorns del somni? A qui es pot acudir?
[–>
“Sempre hi ha possibilitat de millorar, i fins i tot d’eliminar un trastorn de somni. Per a açò, el més important és trobar la causa que ho està generant. A voltes són roïns hàbits d’higiene de somni”, subratlla el doctor.
[–>
“Com a psiquiatre, he escoltat moltes vegades això de “em pose amb el mòbil a veure videos fins que m’entra somni”; a voltes són problemes emocionals profunds, o fins i tot traumes. I, potser, la majoria de les vegades és l’estrés diari del nostre treball i la nostra vida. Un bon professional de la salut mental, siga psiquiatra o psicòleg, també hauria de poder ajudar-nos amb este problema”.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”