L’asma és una malaltia respiratòria crònica provocada per una inflamació dels bronquis que causa que estos s’estrenyen impedint un correcte flux de l’aire, la qual cosa provoca:
- Sensació d’ofec
- Tos
- Sorolls en el pit
- Sensació d’opressió en el tòrax en el pacient.
I, tal com expliquen des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), tots :
- La persona asmàtica realitza algun exercici físic
- A les nits
- En respirar un al·lergogen o alguna substància present en el medi ambient.
Segons les dades d’esta societat científica, a Espanya hi ha al voltant de dos milions i mitjà de persones amb asma, dels quals un 12% són xiquets.
Estos percentatges podrien ser molt majors perquè segons estimen els neumólogos, un 50% dels pacients amb asma encara no estan diagnosticats.
La importància de mantindre controlat l’asma
[–>
El problema de l’asma és que, de moment, no es pot curar.
Però sí existixen tractaments per a reduir la inflamació dels bronquis com antiinflamatoris o broncodilatadores. Per això, els especialistes en pneumologia assenyalen la importància que els pacients amb asma mantinguen controlada la seua malaltia.
I com es controla?
Doncs seguint diverses pautes:
- La primera és seguir el tractament pautat de forma contínua.
- Saber què factors (tabac, pols, pol·len, mascotes) empitjoren l’asma en cada cas.
- Acudir a l’especialista si empitjoren els símptomes i es utilitza l’inhalador amb excessiva freqüència.
- Aprendre a controlar la respiració fent la diafragmàtica i inspirant pel nas lentament i expirant per la boca lentament, quan es produïsca un atac asmàtic.
Descoberta una nova causa de l’asma
[–>
Però què provoca que unes persones desenvolupen asma i unes altres no? S’ha apuntat a qüestions genètiques, immunològiques, factors ambientals o una combinació d’ells. Però ara, segons apunten des de la Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Alergología i Asma Pediàtrica (SEICAP):
- “El descobriment d’una nova causa de l’asma podria ajudar a trobar nous tractaments per a la seua cura”,
I és que investigadors del Regne Unit i EUA han realitzat un estudi, publicat per la revista Science, en el qual després d’analitzar la contracció a nivell cel·lular en els pulmons de pacients, han conclòs que es produïx un fenomen denominat extrusió, que provoca la mort de determinades cèl·lules existents en l’aparell respiratori.
En concret, els investigadors expliquen que:
- “Durant un atac d’asma, les vies respiratòries s’estrenyen ràpidament a causa de la compressió, la qual cosa danya a les cèl·lules epitelials que les recobrixen.
- Estes cèl·lules, menys elàstiques que les musculars, no estan preparades per a resistir esta agressió i acaben morint per falta d’espai”.
- En perdre estes cèl·lules. les vies respiratòries queden completament exposades “i permeten l’entrada de contaminants o al·lergògens a l’organisme, la qual cosa explica per què les persones amb asma són més propenses a patir infeccions respiratòries”.
Amb la determinació d’este mecanisme d’extrusió s’ha pogut posar en marxa un tractament de tipus experimental amb dos objectius: d’una banda, tractar les causes de l’asma i, d’altra banda, alleujar els símptomes de l’asma.
El fàrmac utilitzat en estos assajos és el Gadolini:
“un compost utilitzat com a contrast de ressonàncies magnètiques que evita l’evita l’expulsió de les cèl·lules epitelials després d’una contracció de les vies respiratòries, la qual cosa al seu torn prevé la inflamació, la producció de moc i altres símptomes associats amb els atacs d’asma”, expliquen des de la SEICAP.
El problema és que esta substància pot resultar tòxica si es utilitza amb excessiva freqüència, per això “és important buscar alternatives d’este compost”.
[–>
En qualsevol cas l’haver donat amb este mecanisme de destrucció de les cèl·lules epitelials de les vies respiratòries obri un nou àmbit d’investigació per a “detindre el procés inflamatorio i canviar per complet les formes actuals de tractar l’asma”.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”