Un nou estudi ha descobert que la redistribució de la massa procedent del derretimiento del gel polar està canviant la velocitat a la qual gira el nostre planeta. No es tracta d’alguna cosa anecdòtic, ja que modifica la durada de l’any en la Terra: els canvis han derivat que el segon intercalar previst per a restar en 2026, que buscava garantir que es mantinga el ritme del canvi de rotació del planeta, no serà necessari fins el 2029.
D’acord a una investigació publicada recentment en la revista Nature pel geofísico Duncan Agnew, de l’Institut Scripps d’Oceanografia a Califòrnia, els Estats Units, el derretimiento i la redistribució de les masses polars com a conseqüència de canvi global antropogénico ha modificat la rotació de la Terra. Estos efectes derivarien en un retard de tres anys en la necessitat d’un segon intercalar.
El problema del temps global i la rotació de la Terra
[–>
Es denomina segon intercalar o segon addicional a l’ajust d’un segon en el cronometratge del temps global, amb el propòsit de mantindre els estàndards d’emissió de temps més pròxims o millor alineats al temps solar mitjà. D’esta manera, este mecanisme utilitzat des de 1972 permet conciliar l’hora oficial dels rellotges atòmics amb la basada en la inestable velocitat de rotació de la Terra.
Val recordar que des de 1967, els rellotges atòmics, lligats a la freqüència de la llum emesa pels àtoms, servixen com cronometradores més precisos. Actualment, un conjunt d’al voltant de 450 rellotges atòmics definix l’hora oficial en la Terra. Els segons intercalessis s’apliquen periòdicament per a mantindre l’hora oficial en línia amb el dia natural de la Terra, com s’explicava prèviament.
Els segons intercalessis provoquen severs inconvenients en els codis informàtics, per això s’ha decidit eliminar-los en 2035. A pesar d’açò, els investigadors estan especialment preocupats pel pròxim segon intercalar, ja que per primera vegada és probable que siga un segon negatiu omès, en lloc d’un segon addicional agregat.
S’havia planejat retardar un segon este indicador en 2026, però els canvis en la distribució de les masses polars eliminarien la necessitat d’esta variació, retardant la seua aplicació fins el 2029. “S’ha fos suficient gel com per a moure el nivell del mar el necessari com perquè puguem veure que la velocitat de rotació de la Terra s’ha vist afectada“, va indicar Agnew en un article publicat en la secció de notícies de Nature.
Una Terra accelerada
[–>
Els fenòmens geofísicos provoquen que la taxa de rotació terrestre fluctue, segons va explicar el científic. Però en estos moments, el ritme al que gira la Terra s’està veient afectat pels corrents en el nucli líquid del planeta, que des de la dècada de 1970 han provocat que la velocitat de rotació de l’escorça exterior augmente. A causa d’açò, els segons intercalessis addicionals s’han requerit amb menys freqüència.
Segons l’anàlisi d’Agnew, des de principis de la dècada de 1990 el planeta ha patit forts canvis, a mesura que el gel de Groenlàndia i l’Antàrtida s’ha fos i ha provocat el trasllat de grans masses gelades des dels pols cap a l’ecuador. Este flux d’aigua que s’allunya de l’eix de rotació de la Terra, clarament relacionat amb l’impacte del calfament global antropogénico, modifica el ritme del gir del planeta.
En funció d’esta realitat, la conseqüència directa del canvi climàtic i del desplaçament de les masses polars seguix sent una Terra en acceleració. En el seu estudi, Agnew va comprovar que sense l’efecte del derretimiento del gel es necessitaria un segon intercalar negatiu tres anys abans del que es prediu actualment. D’esta manera, l’ajornament d’un segon intercalar és solament un exemple més del profund impacte que tenen les activitats humanes en el canvi climàtic global.
[–>
Referència
[–>
A global timekeeping problem postponed by global warming. Duncan Carr Agnew. Nature (2024). DOI:https://doi.org/10.1038/s41586-024-07170-0
“Freelance social media evangelist. Organizer. Certified student. Music maven.”