La hipertensió arterial i la periodontitis es troben entre les malalties més prevalentes a nivell mundial. I el nombre de pacients que patixen estes patologies creixen segons augmenta la seua edat.
- La periodontitis és una de les malalties no transmissibles més freqüents en l’ésser humà.
- Parlem d’una malaltia greu de les genives que, si no es tracta, pot acabar amb l’os de la boca.
- S’estima que més d’1.100 milions de persones en el món patixen les formes més avançades de periodontitis.
A Espanya, el 38% dels adults estan afectats per esta malaltia, augmentant la prevalença progressivament amb l’edat. Tant que es calcula que afecta a més del 60% dels majors de 55 anys.
És una patologia tan habitual que, només un 5% de la població es pot considerar que està periodontalmente sana.
La hipertensió afecta a uns 17 milions d’espanyols
[–>
D’altra banda, la hipertensió arterial és un dels principals factors de risc d’esdeveniments cardiovasculars com:
- L’accident cerebrovascular
- L’aturada cardíaca
- L’infart de miocardi
- La malaltia arterial perifèrica
- Així com la malaltia renal crònica en etapa terminal.
A Espanya es calcula que hi ha 17 milions de persones que patixen esta malaltia silenciosa, de les quals un percentatge superior al 40% desconeix la seua situació respecte a este factor de risc.
Periodontitis i hipertensió conviuen o són causa-efecte?
[–>
Doncs bé, esta alta presència de tots dos trastorns en la població no solament possibilita que, en molts casos, ‘convisquen’ les dos malalties en una mateixa persona, sinó que també existix una creixent evidència científica que assenyala el risc augmentat de desenvolupar hipertensió en persones amb periodontitis.
Així s’assegura en un recent editorial publicat en la revestisca “Hipertensió i Risc Vascular”, que edita la Societat Espanyola d’Hipertensió-Lliga Espanyola per a la Lluita contra la Hipertensió Arterial (SEH-LELHA), firmat pels periodoncistas Miguel Carasol i Eva Muñoz Aguilera i pel doctor Luis Miguel Ruilope.
Evidències consistents que “boca sana-cor sa”
[–>
Entre moltes altres evidències, este editorial arreplega dades d’una recent revisió sistemàtica on es posa de manifest que les persones amb periodontitis moderada a greu tenen un major risc de desenvolupar hipertensió, en concret entre un 22 i un 49% més de risc.
Però no solament això. La simple presència de periodontitis s’associa amb unes xifres mitjanes de pressió arterial sistólica (PAS) més elevades (4,49 mmHg), així com amb un augment de PA diastólica (2,03 mmHg) en comparació d’individus amb periodonto sa.
Estes troballes s’unixen als d’altres estudis, on també es revela com el diagnòstic de periodontitis en individus sense diagnòstic de malaltia sistémica es va associar amb una probabilitat 2,3 vegades major de presentar un valor de pressió arterial sistólica de140 mm Hg (independentment dels factors de risc cardiovascular habituals).
Cuidar la nostra genives per a preservar la salut cardiovascular
[–>
Com destaca el doctor Carasol:
- “Cada dia està més demostrat i admès el paper de la salut oral, i concretament la periodontitis, en la hipertensió arterial, la qual cosa és alguna cosa especialment important donada l’elevada prevalença i morbimortalidad d’estes malalties en l’ésser humà”.
Per això, l’especialista insistix que aquells pacients que patisquen hipertensió i/o algun tipus de risc cardiovascular alt han de fer una avaluació i un seguimiento especialment estricte i exhaustiu de la seua salut oral.
És més, si són pacients que patixen periodontitis, han de ser conscients que són processos crònics que justifiquen estar alerta sempre, per a evitar complicacions molt greus.
Els firmant de l’editorial recorden, a més, que:
- Una boca sana s’associa freqüentment amb l’existència d’un cor sa, i suggerixen que el pacient aterosclerótico siga advertit de la importància de tindre una bona salut bucal.
[–>
Bàsicament, com resumix el Dr. Carasol, que és coordinador de la Promosalud i de l’Aliança per la Salut, “s’ha d’assumir ja que no hi ha salut general sense salut bucodental, i no podem dir que hi ha cobertura sanitària universal sense atenció a la salut bucodental”.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”