El col·làgen constituïx la principal proteïna en el cos humà. És molt abundant en os, pell i gots sanguinis. El que fa el col·làgen en la pell és donar suport a les cèl·lules. I és essencial per a proporcionar fermesa i volum a la pell.
A mesura que envellim, la capacitat de regenerar col·làgen disminuïx gradualment, reduint-se aproximadament un 1,5% cada any, la qual cosa afecta la composició de la pell, que en la seua joventut i salut està majorment composta per esta proteïna.
D’ací, la importància de retardar al màxim la pèrdua de col·làgen, que és fonamental perquè la nostra pell tinga un aspecte sa, un grossor adequat i estiga hidratada.
En el mercat de la cosmètica ens trobem amb productes amb col·làgen que prometen rejovenir la nostra pell.
No obstant això, com explica a ‘Guies de Salut’ el doctor Alberto Pérez Espadero, cirurgià plàstic i reconstructivo, “alguna cosa que la ciència s’està preguntant cada vegada més”. Cada dia es fan més estudis sobre este tema, “però encara no existix una bona resposta per a açò”.
- “Pareix que els suplements amb col·làgen hidrolitzat o proteïna whey poden millorar l’aparença de la pell i les molèsties relacionades amb els cartílags de les articulacions. Però encara no hi ha massa evidència com per a afirmar-ho rotundament”, indica.
- “El que sí està demostrat és que alguns tractaments estètics o fins i tot algunes cremes d’ús diari poden millorar les característiques de la pell i, per tant, millorar el seu aspecte”.
El col·làgen: fonamental per al bon manteniment de la pell
[–>
La pèrdua de col·làgen sol començar al voltant dels 20 anys i la taxa de disminució augmenta amb el temps.
S’estima que als 50 anys s’ha perdut al voltant del 30% del col·làgen en comparació de la joventut, subratlla el doctor Mario Arques és mèdic estètic i especialista a rejoveniment facial i corporal en la Clínica Arques.
- Esta disminució “contribuïx a la pèrdua de fermesa i elasticitat de la pell, així com a la formació d’arrugues”.
cal esmentar que estos nombres són aproximats i poden variar en funció de factors individuals “com la genètica, l’estil de vida o l’exposició al sol”. Este últim factor, així com fumar o alguns medicaments contribuïxen a la pèrdua del doble de col·làgen enfront de qui no es veu afectat per aquests condicionants.
- Amb la qual cosa una persona que pren el sol o fuma pot arribar a perdre aproximadament un 60% del seu col·làgen als 50 anys. Però, a més de la seua importància per a la pell, el col·làgen exercix un paper crucial en la salut d’ossos i articulacions.
- En els ossos, el col·làgen proporciona l’estructura i resistència necessàries. Contribuïx a mantindre la densitat òssia i enfortix els ossos.
- En les articulacions, el col·làgen ajuda a mantindre la integritat del cartílag, que actua com a amortidor i facilita el moviment sense fricció.
Els suplements amb col·làgen, són realment útils?
[–>
El doctor Espadero recalca que “encara no s’ha pogut demostrar amb estudis consistents”.
Però, per al doctor Arqueges si són efectius, ja que “ho veig en els meus pacients”. “A la persona que se suplementa li duren més els efectes dels tractaments que es puga fer”.
- Per a les articulacions “és indispensable començar a prendre-ho a partir dels 35 anys de forma preventiva, però més eficaç encara és la vitamina C”.
- “En la pell, veuríem els seus efectes aproximadament a partir dels 21 dies, que és el cicle de regeneració dels teixits, ja es poden començar a veure els seus efectes”.
El consum de col·làgen, posa l’accent l’especialista, és segur per a la majoria de les persones. No obstant això, com amb qualsevol suplement, “pot haver-hi contraindicacions per a certs individus”. Algunes consideracions inclouen al·lèrgies als components del col·làgen, problemes renals greus i condicions mèdiques específiques.
És aconsellable consultar a un professional de la salut abans de començar qualsevol suplement de col·làgen, especialment si es tenen condicions mèdiques preexistents o s’estan prenent altres medicaments, per a assegurar-se que siga segur i apropiat per a cada situació individual.
No val qualsevol producte amb col·làgen…
[–>
El col·làgen no s’absorbix per la pell, així que pot ser un bon hidratante, però no va a penetrar, aclarix el doctor Espadero. “Per a absorbir-ho caldria prendre-ho via oral i, a més, hidrolitzat (és la forma més assimilable de proteïna de col·làgen)”.
pot aconseguir fent caldo d’ossos, amb una cocció el més lenta possible
[–>
I el doctor Arques recomana:
- “El consum de col·làgen fent caldo d’ossos, amb una cocció el més lenta possible. Es poden afegir verdures al caldo per a donar-li més sabor. Per a una regeneració cel·lular es recomanen dejunis d’entre 10 i 24 hores consumint únicament el caldo de col·làgen”.
Per la seua part, el doctor Espadero, membre de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Reparadora (SECPRE), assenyala que “més que tractaments amb col·làgen, la qual cosa solem utilitzar molt són substàncies que fan que el cos genere eixe col·làgen i millore les característiques de la pell”.
- “Tenim la hidroxiapatita càlcica o alguns tipus d’àcid hialurónico que, aplicats en la pell, fan que augmente la producció de col·làgen”.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”