El nombre de persones que tenen al·lèrgia a algun tipus d’aliment seguix augmentat any rere any i més de 220 milions de persones a tot el món la patix.
De fet, segons les dades que disposa la Societat Espanyola d’Alergología i Immunologia Clínica (SEAIC), les al·lèrgies alimentàries són la cinquena causa de consulta en els Servicis d’Alergología en adults i la tercera en xiquets. Una sensibilització a determinats aliments que apareix durant el primer any de vida d’una persona, i que un 60% no arriba a superar mai.
A Espanya els tres aliments que més al·lèrgia provoquen són la bresquilla, la fruita seca i el cacahuate.
Esta última, a més de ser molt comuna també és de les més mortals. És més, l’al·lèrgia al cachuete és considerada “la primera causa de mort per anafilaxia en pacients adolescents a nivell mundial”, segons explica la Societat Espanya d’Alergología i Immunologia Clínica (SEIAC).
En el nostre país unes 200.000 persones són al·lèrgiques al cacauet i el problema és que tots estos pacients no tenen la seua disposició cap medicament que la combata, solament evitar el seu consum, cosa complicada ja que són molts els productes que contenen traces de cacauet (rebosteria, salses, menjars precuinats). I no es pot oblidar que una mínima quantitat de cacauets (0,05 grams) pot provocar una reacció al·lèrgica en alguns pacients, segons advertixen des dels alergólogos.
Actualment, solament hi ha un únic tractament desensibilizante, però no té un efecte definitiu, solament permet que la persona tractada adquirisca una tolerància temporal a este producte.
La vacuna contra l’al·lèrgia del cacauet cada vegada més a prop
[–>
Amb l’objectiu de trobar una solució per als al·lèrgics a esta leguminosa, la Clínica Universitat de Navarra –en les seues seus de Madrid i de Pamplona- i l’Hospital Universitari de Navarra – tenen posat en marxa des de 2020 un assaig clínic de la primera immunoteràpia dirigida a tractar l’al·lèrgia a esta fruita seca.
La doctora Marta Ferrer, especialista del Departament d’Alergología de la Clínica, explica que “fins ara s’ha administrat INP20 a 32 pacients al·lèrgics al cacauet, i els resultats són prometedors quant a la seua bona tolerància i seguretat”.
Este innovador tractament consistix en un compost de nanopartícules que contenen cacauet. Gràcies a la seua xicotetíssima grandària, estes nanopartícules aconseguixen arribar fins a les cèl·lules T, un tipus de cèl·lules immunitàries, i regular la seua activació. Així, el sistema immunitari no reconeix com estranya la substància d’esta fruita seca, fins a convertir-se en tolerable per a l’organisme humà.
Després de 3 anys de treballs, els responsables de l’assaig presentaran els resultats a la fi d’este mes de febrer en el congrés anual de l’Acadèmia Americana d’Al·lèrgia, Asma i Immunologia a Washington.
La vacuna ha sigut desenvolupada per l’empresa biotecnològica navarresa InnoUp Farma. Maite Averanys, la seua directora general, destaca que “a diferència d’altres estratègies d’immunoteràpia, la nostra tecnologia permet que no s’active la resposta immune que causa anafilaxia i altres reaccions greus”.
Este assaig clínic, coordinat per la Dra. Marta Ferrer, i la Dra. Ana Tabar, directora del Servici d’Alergología de l’Hospital Universitari de Navarra, és el resultat del treball del grup d’investigació “Al·lèrgies, noves formes d’immunoteràpia i bases immunològiques”, de l’Institut d’Investigació Sanitària de Navarra (IdiSNA).
[–>
“La cerca d’una immunoteràpia contra l’al·lèrgia al cacauet està en la primera línia d’investigació de la nostra especialitat. Si resulta definitivament efectiva, esta vacuna permetrà desenvolupar altres per a revertir diferents al·lèrgies alimentàries”, conclou la doctora Tabar.
“Infuriatingly humble social media buff. Twitter advocate. Writer. Internet nerd.”